SWISS PREMIUM ORAL CARESWISS PREMIUM ORAL CARE

Изберете вашата държава България България
Безплатна доставка за поръчки над 80 лв
Доставка до 3-5 работни дни
Сигурно плащане с 3D Secure

Как да накараме децата да си мият зъбите

Искате да научите детето си как да се грижи за зъбите си правилно. Но понякога това може да бъде истинска борба и изглежда, че то няма воля. Не се отчайвайте! Може да отнеме малко повече време, но накрая ще го постигнете, а крайният резултат е едновременно много важен и много удовлетворяващ. Нека разгледаме различни начини, по които да помогнете на детето си да се научи да обича миенето на зъби.

min read
Mar 2022
https://curaprox.bg/blog/post/Kak-da-nakarame-decata-da-si-mijat-zbite
min read
Mar 2022
https://curaprox.bg/blog/post/Kak-da-nakarame-decata-da-si-mijat-zbite

Какво ще научите в тази статия?

  • Различни начини, по които можете да мотивирате детето си да си мие зъбите
  • Ключови факти за зъбите на децата
  • Кога е време да бъдем строги

Какво мога да направя?

Детето ми отказва да си мие зъбите

НИсИскате да научите детето си как да се грижи за зъбите си правилно. Но понякога това може да бъде истинска борба и изглежда, че то няма воля. Не се отчайвайте! Може да отнеме малко повече време, но накрая ще го постигнете, а крайният резултат е едновременно много важен и много удовлетворяващ. Нека разгледаме различни начини, по които да помогнете на детето си да се научи да обича миенето на зъби:

Приятни и редовни навици

Вашето дете трябва да си мие зъбите два пъти дневно: сутрин и преди лягане. Този ритуал трябва да бъде приятен, така че детето ви да няма причина да го пропуска. За да създадете добра атмосфера в банята, можете да използвате любимата музика на детето си и да играете игри.

Като родител вие трябва да давате пример, като демонстрирате дисциплинирано четкане два пъти всеки ден. Колкото и да сте заети или уморени, детето ви трябва да види, че никога не пропускате собственото си четкане.

Контрол при четкане

Установено е, че децата се представят по-добре, когато имат контрол над това, което правят. Например, когато детето избира собствената си четка за зъби, е по-вероятно да я използва редовно, отколкото когато четката е избрана за него. Същото важи и за пастата за зъби. Давайки избор на детето си, му дава мощен стимул да формира здравословен навик. Така че следващия път, когато изберете стоматологични продукти в магазин или онлайн, попитайте детето си кой цвят четка предпочита или какъв вкус паста за зъби иска. 

Давайте пример

Ако родителят се придържа към здравословен ритуал на четкане, децата му са по -склонни да следват примера. За повечето от нас като възрастни всяко неохотно четкане е резултат от преживяванията от детството: когато родителите ни ни принуждават да мием зъбите си с неприятни, твърди вещества и никога не следват собствените си правила. Не предавайте тази традиция. Вместо това, създайте любяща, грижовна и подхранваща атмосфера за четкане. Това може да подобри значително денталното здраве на детето ви в живота му като възрастен.

Почти сте покрити

Има ли още нещо, което трябва да знам?

Когато си миете зъбите заедно, е чудесна идея да пуснете музика и да се забавлявате с детето си. Това създава трайни впечатления и приятни спомени, които карат детето ви да си мие зъбите отново и отново. Не стимулирайте четкането с лакомства или други материални награди. Само с повече любов и внимание. Бъдете с детето си, докато си миете зъбите. Търпеливо отговорете на всички въпроси, свързани с четкането или здравето на зъбите.

Бъдете стриктни, когато детето ви откаже да си мие зъбите. То трябва да разбере, че такова поведение е неприемливо в това семейство. Миенето на зъбите не е въпрос на избор, а основно здравеопазване, безопасност и хигиена. 

Децата могат да имат проблеми с изграждането на логически връзки между действията си и дългосрочните последици. Като родител трябва да покажете важността на ежедневното миене на зъби.

Обобщение

За повечето възрастни всяко неохотно четкане е резултат от преживяванията в детството. От решаващо значение е да се формират положителни преживявания по време на четкане, така че децата да продължат навиците си на четкане по-късно в живота. Пренебрегването на млечните зъби може да доведе до тежки увреждания на зъбите на възрастните в бъдеще.

https://curaprox.bg/blog/post/Kak-da-nakarame-decata-da-si-mijat-zbite