SWISS PREMIUM ORAL CARESWISS PREMIUM ORAL CARE

Изберете вашата държава България България
Безплатна доставка за поръчки над 80 лв
Доставка до 3-5 работни дни
Сигурно плащане с 3D Secure

Най-доброто време едно дете да започне да мие зъбите си

Вашето дете има млечни зъби от 7  до 12 години, след което те ще бъдат заменени от постоянни зъби. През това време е важно да се грижите за млечните зъби и да се уверите, че те се заменят естествено със съответния постоянен зъб. 

min read
Mar 2022
https://curaprox.bg/blog/post/Naj-dobroto-vreme-edno-dete-da-zapocne-da-mie-zbite-si
min read
Mar 2022
https://curaprox.bg/blog/post/Naj-dobroto-vreme-edno-dete-da-zapocne-da-mie-zbite-si

Какво ще научите в тази статия?

WHAT YOU WILL LEARN IN THIS ARTICLE
  • На каква възраст се препоръчва да започнете миенето на зъби?
  • Как състоянието на млечните зъби може да повлияе на състоянието на постоянните зъби?
  • Как трябва да се грижите за оралното здраве на детето си на различна възраст?

Млечни зъби

Кога е най-подходящото време за детето да започне да мие зъбите си?

Вашето дете има млечни зъби от 7  до 12 години, след което те ще бъдат заменени от постоянни зъби. През това време е важно да се грижите за млечните зъби и да се уверите, че те се заменят естествено със съответния постоянен зъб. Ако детето ви губи млечен зъб поради кариес или нараняване, има голям шанс постоянните зъби да бъдат изместени. Кариесът може да се разпространи и върху поникващ постоянен зъб. Това ще наложи ортодонтско лечение в бъдеще.

Като бебе

трябва да започнете внимателно да почиствате зъбите на бебето си в момента, в който започнат да се появяват. Използвайте мека влажна кърпа, за да избършете зъбите и венците, или четка Curaprox Baby, специално предназначена за тази цел.

От 2,5 до 3 години

това е възрастта, на която вашето дете трябва да направи първите си опити за самостоятелно четкане. Това е времето, когато вие като родител трябва да му покажете правилната техника и да се уверите, че детето ви развива правилните навици на четкане. Важното през това време е да го подкрепяте. Не забравяйте „второто почистване“ – да почистите зъбите на детето си сами, след като първо се е опитали да ги почисти. То ще се научи с течение на времето да се четка по-ефективно, но на този етап е важно да поддържа зъбите си чисти с ваша помощ.

От 7 до 9 години

на тази възраст вашето дете може вече да е достатъчно осъзнато, за да следва собствените си навици и да се четка самостоятелно. Но в повечето случаи то все още ще се нуждае от вашата помощ. Наблюдаваното почистване на зъбите е желателно и важно до пубертета. Можете да го направите чрез редовно наблюдение и непрекъснато насърчаване. Също така е важно да давате пример. Детето ви трябва да види, че цялото семейство си мие зъбите два пъти на ден, всеки ден, без изключение.

От 9 до 12 години

на тази възраст детето ви вече знае как да си мие зъбите правилно, но често е разсеяно и немотивирано да го прави. Препоръчително е да проверявате качеството на четкане възможно най-често. Също така е много полезно да говорите с децата редовно и да им обясните какво точно може да се случи, ако пренебрегнат рутината си за орална грижа. На тази възраст децата са способни на по-задълбочено разбиране на значението на добрата орална грижа и е възможно да обсъдите тази тема с тях и да ги мотивирате да се грижат за здравето си всеки ден.

Малка уста и ръце

Как да изберем правилната четка

Когато избирате подходящата четка за вашето дете, имайте предвид, че тя трябва да бъде лесна за използване и функционална в същото време. Специалните детски четки kids са предназначени за специфичните анатомични нужди на по-малката уста и ръце. Те са по-безопасни за използване поради по-малките глави на четката и са нежни към венците и емайла благодарение на меките и плътни нишки. По-малката четка също е по-удобна за задържане и придвижване в устата.

Вземете правилната

Паста за зъби, в която да се влюбите

Подходящата детска паста за зъби трябва да бъде нежна, но ефективна. И освен това малко забавна. Има различни нива на флуорид за нуждите на различни възрастови групи, различни вкусове и внимателно избрани съставки за здравословно развитие на мелчните и първите постоянни зъби. 

Препоръчителното количество флуорид в пастата за зъби за деца:



1
първи зъби до 2 години
500 ppm



2
2 до 6 години
1,000(+) ppm



3
6+ години
1,450 ppm

Какво съдържа?

Само хубавите неща

Всички пасти за зъби Curaprox се правят само с най-доброто: без SLS, триклозан или микропластмаса. Пастата Curaprox kids е пълна с полезни съставки, които осигуряват на зъбите на вашите деца страхотни свойства за почистване, укрепване на емайла и подпомагане на естествената защитна функция на слюнката:



Ензимите

... помагат на слюнката на вашето дете да защити емайла.



Ксилитолът

... има лек антибактериален ефект и внася нотка на естествена сладост в пастата за зъби.



Естествени ароматизатори

... плодова ягода, сочна диня или мента – оставете детето ви да реши.



Флуоридът е ключов елемент в реминерализирането на емайла и укрепването на зъбите. Единствената ситуация, в която се нуждаете от нулев флуорид, е ако вашият лекар специално ви препоръча такава паста за зъби въз основа на индивидуалното състояние на вашето дете.

Обобщение

Важно е, практически от раждането, да се запазят млечните зъби и да се уверите, че те се заменят естествено със съответните постоянни зъби на възраст от 7  до 13 години. Децата се нуждаят от вашата помощ с четкането и контролираното почистване на зъбите е желателно и важно до пубертета. Също така е много полезно да се говори с децата редовно и да им се обясни какво точно може да се случи, ако пренебрегват рутината си за орална грижа и да се уверите, че те използват правилните инструменти и техники.

https://curaprox.bg/blog/post/Naj-dobroto-vreme-edno-dete-da-zapocne-da-mie-zbite-si