SWISS PREMIUM ORAL CARESWISS PREMIUM ORAL CARE

Изберете вашата държава България България
Безплатна доставка за поръчки над 80 лв
Доставка до 3-5 работни дни
Сигурно плащане с 3D Secure

Грижа за венците: пълният наръчник

Грижата за венците е от ключово значение, за да се наслаждавате на по-добро здраве на устната кухина, което, от своя страна, носи ползи за цялото ви тяло. Показваме ви как…

min read
Oct 2019
https://curaprox.bg/blog/post/grizha-za-vencite-plniyat-narchnik
min read
Oct 2019
https://curaprox.bg/blog/post/grizha-za-vencite-plniyat-narchnik

Защо именно този наръчник?

Полагане на грижи за венците ви

You’ve come to the right place if:

  • Понякога усещате венците си подути или стават прекалено чувствителни – или ако сте забелязали кървене след миенето на зъбите – и искате да се справите с този проблем. Или…
  • Искате да разберете кои са най-добрите начини да се грижите за венците си и да предотвратите проблеми с тях. (Ние сме помогнали на милиони хора по отношение здравето на устната им кухина – както и сме обучили десетки хиляди зъболекари по целия свят да практикуват превенция). Или…
  • Се тревожите за това, че венците ви се отдръпват и искате да знаете какво можете да направите по въпроса.

Ana Stevanović

Head of Professional Education at Curaden

Стъпка едно

Какво представлява заболяването на венците?

Научете повече за парадонталното заболяване и за опасностите от гингивита и периодонтита…

Кървящи венци

Може би забелязвате леки червени петна когато отхапвате от някоя ябълка. Не сте сами в това. Кървящите венци са доста често срещано явление. Но трябва да се отнасяте към това като към предупредителен знак.

Гингивит

Може да означава, че имате ранен стадий на парадонтално заболяване, познато като гингивит (други симптоми могат да включват тъмночервени, меки и чувствителни венци, както и лош дъх). Главният причинител на гингивита е натрупването на бактериална плака.

ВАЖНО: Добрата новина е, че в много случаи можете да се справите с и да предотвратите гингивита като се посветите на поддържането на безупречна орална хигиена.  (Тук сте на правилното място. Моля, вижте стъпките по-долу!)

Както винаги, от значение са и честите посещения при вашия зъболекар. 

Периодонтит

Когато не се лекува, гингивитът може да доведе до периодонтит – възпаление на тъканите, които държат на място зъбите. Ако оставите периодонтита нелекуван, рискувате загубата на зъб. Моля, обърнете се към зъболекаря си в случай, че имате каквито и да е притеснения.

Стъпка две

Почиствайте по правилния начин

Използвайте нежна, ефективна четка за зъби с правилната техника, за да поддържате венците си здрави ...

Подобрете здравето на венците и си подарете невероятна основа за една здрава уста. Една чудесна отправна точка е да разберете следното ...

Идеята, че трябва да четкаме усилено с твърда четка, просто не е вярна. Сулкусът - браздата между зъбите и венците - е място за размножаване на бактериите, които образуват плака. Но е много трудно да се почисти с твърда четка за зъби – те просто не могат да се адаптират към структурната повърхност на браздата.

Това може да доведе до два недобри сценария.

  1. Сулкусът се запълва с бактерии и се възпалява.

  2. Тъй като им е трудно да почистят браздата с твърдата си четка за зъби ... много хора търкат цялата зона около браздата, използвайки много силен натиск. В този случай е възможно да постигнете чист, здрав сулкус ... като същевременно унищожите венците си.

Отдръпващи се венци

И двата сценария могат да доведат до отдръпване на венците.

Това разкрива „шийката“ на зъба, която е разположена между коронката и корена, което може да доведе до болката при хората с чувствителни зъби ... последвано от кариес, инфекция, гингивит, пародонтит и в крайна сметка дори загуба на зъб.

Моля, обърнете се към вашия зъболекар, ако венците ви се отдръпват.

За щастие, можете да избегнете по-нататъшното отдръпване, като се научите да четкате по правилния начин.


„Венците обичат тази четка за зъби”

Венците са меки и трябва да се почистват внимателно. Ето защо зъболекарите препоръчват нежни фини косъмчета - и то много на брой!

Стилната четка за зъби Curaprox CS 5460 е наречена така, защото разполага с 5460 фини и нежни косъмчета Curen® (вместо обикновения найлон) - всяко с диаметър от 0,1 мм. Това е супер плътна, почистваща повърхност като никоя друга. Следователно, CS 5460 е изключително ефективна и гарантира, че венците няма да бъдат наранени. Многото на брой фини косъмчета на CS 5460 внимателно и ефективно почистват цялата бразда - без да причиняват никакви наранявания.

Ето защо зъболекарите и клиентите я препоръчват. И ето защо с гордост се хвалим, че „венците обичат тази четка за зъби“.

Как да миете зъбите си

Точно толкова важно, колкото и използването на нежна четка за зъби ...

Миете ли зъбите и венците си с точния за целта натиск.

Ето нашият основен наръчник за четкане с най-простата и най-добра техника.

Използвайте CS 5460 заедно с пасти за зъби Curaprox Enzycal без SLS, поддържайте защитната функция на слюнката за ефективно почистване, като същевременно елиминирате потенциално вредните съставки, използвани в други пасти за зъби, налични на пазара.

Това е начинът на четкане, ако искате да:

  • Поддържате венците си здрави и чисти ... и  да предотвратите проблемите с тях
  • Да се справите със съществуващите проблеми с венците
  • Да сте сигурни, че съществуващите проблеми няма да се влошат

Видео правилно миене на зъбите

Ние препоръчваме:

Стъпка три

Изберете ултразвуковата технология за по-здрави венци

Обмислете използването на ултразвукова четка за зъби, създадена за хора, които страдат от – или биха искали да избегнат – проблемите с венците…

А ако предпочитате електрически четки за зъби? Възможно ли е меките венци да се почистят нежно? 

Абсолютно. 


Как да се грижите за венците си с ултразвукова четка за зъби

Аналогично на CS 5460, тя разполага с фините косъмчета Curen® - които четкат с до 42,000 нежни движения в минута…

…които можете да поставите точно до ръбчетата на венците си, за да предотвратите появата на възпаление в пародонталните тъкани и венците.

Видео за професионално почистване на зъбите

Ние препоръчваме:

Стъпка четири

Интердентални четки

Въведете революционни решения по отношение грижата за венците си с помощта на интердентални четки…

Използвайки интердентални четки – в комбинация с висококачествена четка за зъби – ще промени изцяло начина, по който се грижите за венците си…

… и ви помагат да се справите с – или да предотвратите – гингивита и рисковете от поява на периодонтит.

Интерденталните пространства – малките пролуки между зъбите ви – са идеалното място за натрупването на плака, която да прорастне и да възпали венците ви…

… често пъти напълно необезпокоявана, защото четките за зъби не достигат до там.


„Как да използвате интердентални четки за зъби, за да поддържате зъбите си здрави… и какво можете да очаквате

За всяко интердентално пространство…

Вкарайте интерденталната четка Curaprox CPS prime. След това я извадете. И сте готови. Косъмчетата са почистили плаката. Изплакнете четката си. И продължете със следващото място. Разберете повече в пълния ни наръчник за това как се използва интердентална четка. 


Как отново да се сдобиете със здрави венци

Не се притеснявайте. Продължавайте да се грижите за венците си с тази процедура всеки ден, преди или след миенето на зъбите си вечер. След седмица възпалението и каквото и да е кървене трябва да отшумят. (Моля, потърсете съвет от стоматолога си ако това не се случи.)

Видео правилна употреба

Ние препоръчваме:

Стъпка пет

Вода за уста за облекчаване проблемите с венците

Намерете облекчение от острото възпаление на венците със специалиста в изплакването на устата ...

Ако страдате от остро възпаление на венците, водата за уста Curaprox ‘Perio plus’ Regenerate може да помогне за ускоряване възстановяването на устните тъкани.

Тя се бори и с бактериите в комбинация с хлорхексидин диглюконат (CHX) - предписван от зъболекарите в продължение на десетилетия ... и естествени биофлавоноиди Citrox®, извлечени от горчиви портокали.

Моля, обърнете внимание: този продукт не трябва да се използва продължително време. Това да се посветите на добрите здравословни навици - включително миенето на зъбите по два пъти на ден и използването на интердентални четки веднъж на ден - е най-добрият начин да се предпазите от възпалението на венците.

Ние препоръчваме:

Стъпка шест

Четка за зъби Single за венците

Доведете грижата за венците до следващото ниво с метода за почистване, наречен соло техника. 

Тази техника е създадена от професора, занимаващ се с профилактика, Жири Седелмайер, за да се почисти линията на венците с изключителна прецизност и без да се нараняват венците. 

Когато по-малкото е повече!

Извършването на прецизните, нежни движения по линията на венците – почти без натиск – изисква малко практика.

Но щом я усъвършенствате, стоматолозите я считат за идеалния начин да почистите линията на венците и труднодостъпните места зад кътниците. 

Погрижете се за зъбите и венците си

Сега Curaprox разработи единичната четка CS 1006, чрез която да се приложи соло техниката. 

Това е комбинация, създадена в рая.

Плаката и периодонталното заболяване нямат никакъв шанс.

Доволните клиенти споделят, че им е приятно да използват CS 1006 – така създадена, че единичната глава идеално да пасне на линията на венците – докато четат някоя хубава книга или гледат филм.

Жири Седелмайер, починал през юли, 2019, е създател на индивидуално тренираната програма за профилактика по отношение здравето на устната кухина (iTOP), учейки студентите и стоматолозите кой е правилният критерий – и един лесен за прилагане подход – за предотвратяване на заболяванията. Неговото влияние в сферата на стоматологията няма да бъде подценено. 

Видео за соло техника

Ние препоръчваме:

Допълнителна информация

Грижа за венците & цялостно здраве

Защо грижата за венците е толкова важна за цялостното ви здраве?

Няма съмнение, че грижата за зъбите и венците води до по-добро общо здраве.

Ако бактериалните токсини в устата попаднат в кръвта чрез възпалените венци, може да изложите на опасност сърцето, мозъка, белите дробове и имунната си система.

Зъболекарят и ръководител на професионалното обучение в Curaprox Ана Стеванович казва, че връзката между здравето на венците и цялостното здраве е „двупосочна улица“.

„Устата е свързана с останалата част от тялото ни и е време да започнем да наблюдаваме пълната картина“, казва тя.

„Няма здраве на устната кухина и цялостно здраве; има здраве, точка. Добрите здравословни навици по отношение на устната кухина, базирани на механичен контрол на плаката, могат да подобрят здравето и на останалата част от тялото ни."

https://curaprox.bg/blog/post/grizha-za-vencite-plniyat-narchnik